Tužilaštvo BiH
0

Podignuta prva optužnica u predmetu "CIPS"

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Smiljanić Mladena (1977.), koji se tereti da je počinio kaznena djela zlouporabe službenog položaja ili ovlasti i primanja dara ili drugih oblika koristi.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Smiljanić Mladena, rođenog 01.01.1977. godine u Brčkom. Optuženi Smiljanić je policajac uposlen u policiji Brčko distrikta BiH, a u ovoj policijskoj organizaciji radio je kao kontakt tačka za saradnju sa Interpolom.

Optužnica Tužilaštva BiH, između ostalog, tereti optuženog da je, tražio mito od određnih osoba u zamjenu za neproslijeđivanje informacije o postojanju međunarodnog naloga za hapšenje, za osobe koje su podnijele zahtjev za izdavanje ličnih dokumenata iz sistema "CIPS", u matičnom uredu Brčko distrikta BiH.

Optuženi se također tereti za neunošenje informacije u baze podataka za provjere policije Brčko distrikta BiH, o nalogu za hapšenje izdatom od strane Suda BiH, protiv osobe osumnjičene da je organizator izdavanja ilegalnih osobnih dokumenata BiH.

Optuženi Smiljanić Mladen tereti se da je počinio kaznena djelo primanja dara ili drugih oblika koristi, iz članka 374. stavak 1. KZ Brčko distrikta BiH, i zloupotrebe položaja ili ovlasti iz članka 377. stavak 1. KZ Brčko distrikta BiH.

Ova optužnica je prva optužnica podignuta u okviru opsežne istrage o zlouporabama i ilegalnom izdavanju ličnih dokumenata u okviru sistema "CIPS", a koju provodi Posebni odjel za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužilaštva BiH. Tužilaštvo BiH je uz podršku i saradnju Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i policije Brčko distrikta BiH, provelo istragu i podiglo optužnicu.