BiH
0

Podignuta optužnica zbog utaje poreza u iznosu od 70.094 KM

Klix.ba
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Pere Jurića i pravnog lica "Timberjack“ d.o.o. Glamoč, sa prijavljenim sjedištem u Glamoču čiji je osnivač i direktor Pero Jurić, saopšteno je iz Tužilaštva BiH. .

Optuženi Pero Jurić, kao odgovorno lice u pravnom licu "Timberjack“ d.o.o. Glamoč tereti se da je izvršio utaju poreza na dodatu vrijednost u ukupnom iznosu od 70.094,54 KM, a pravno lice "Timberjack“ d.o.o. Glamoč da je protupravno raspolagalo ovim iznosom novca.

Prema navodima optužnice optuženi Pero Jurić izvršio je utaju PDV-a tako što u periodu od jula 2007. do marta 2010. godine, u poslovnim knjigama i PDV prijavama nije prikazao izlazne račune za sječu i isporuku trupaca prema kupcima, šumarskim preduzećima u FBiH i RS, te na taj način nije obračunao, niti platio porez na dodatnu vrijednost i time je oštećen budžet BiH u ukupnom iznosu od 70.094,54 KM.

Optuženi je pružanjem lažnih podataka o svojim stečenim oporezivim prihodima izbjegao da plati davanja propisana poreznim zakonodavstvom BiH, a kako je krivično djelo učinio u ime, za račun i u korist pravne osobe, tereti se i ova pravna osoba.

Optuženi Pero Jurić tereti se da je počinio krivično djelo Poreske utaje ili prevare iz člana 210. stav 3. KZ BiH, a pravno lice "Timberjack“ d.o.o. Glamoč je odgovorno za isto krivično djelo u vezi sa članom 124. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.