BiH
7

Podignuta optužnica za ratni zločin u Bosanskom Brodu

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Mladena Kurdije, rođenog 19. 5. 1958. godine u Slavonskom Brodu, nastanjen na području Zadarske županije, državljanina Hrvatske.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata u BiH i oružanog sukoba na području Bosanskog Broda i okoline u svojstvu komandanta Vojne policije 101. brigade HVO-a, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Kurdija je optužen da je sam i sa drugim pripadnicima HVO-a počinio ratni zločin nad više desetina osoba srpske nacionalnosti koje su bile nezakonito zatočene u zgradi policije u Bosanskom Brodu kao i prostorijama stadiona FK Polet, koje su služile za nezakonito zatočenje u nečovječnim uvjetima većeg broja osoba, muškaraca i žena srpske nacionalnosti, različite starosne dobi.

U optužnici se navodi da su žrtve mučene, zlostavljane i premlaćivane, te je ubijeno ili je od poslijedica premlaćivanja preminulo više od 10 zarobljenika, a neki od njih odvedeni su nakon čega im se gubi svaki trag, da bi nakon rata žrtve bile pronađene i ekshumirane.

Dio optužnice odnosi se i na silovanje i seksualno zlostavljanje većeg broja žena srpske nacionalnosti, nad kojima su počinjena višestruka silovanja, na različitim lokacijama, kao i silovanja na izrazito ponižavajući način, izvršena pred drugim zatvorenicima, te u jednom slučaju pred suprugom silovane žrtve.

Također, optuženi se tereti i za nezakonito odvođenje većeg broja civila u živi štit, gdje su trpili teške fizičke i psihičke torture, te ranjavani uslijed vatrenih dejstava. Optuženi se tereti da je sam i sa drugim pripadnicima HVO-a sudjelovao u mučenjima, zlostavljanjima i premlaćivanjima zarobljenika srpske nacionalnosti, koji su tučeni i stavljani na izrazito surov način, te da nije učinio ništa, kako bi spriječio mučenja, silovanja i seksualna zlostavljanja zarobljenika, ili kaznio počinitelje ovih zločina.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ BiH.

"Ova optužnica je do sada najopsežnija optužnica podignuta u Posebnom odjelu za ratne zločine, koja se odnosi na ratne zločine i stradanja žrtava srpske nacionalnosti na području Bosanskog Broda i Posavine. Uz optužnicu, predloženo je pozivanje više od 30 svjedoka optužbe, a priložen je vrlo opsežan dokazni materijal od više stotina dokaza. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.