BiH
0

Podignuta optužnica za ratni zločin na području općine Sokolac

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:Nenada Pržulja, rođenog 15.09.1957. u Sokocu, gdje je i nastanjen, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je tokom rata u BiH, od sredine maja 1992. do sredine 1993. godine, u svojstvu komandira straže i komandira zatočeničkog objekta u prostorijama osnovne škole u selu Čavarine, općina Sokolac učestvovao u zatvaranju, prisilnom nestanku osoba i drugim nečovječnim djelima, te progonu civilnog bošnjačkog stanovništva na području općine Sokolac.

On se tereti da je u oktobru 1992. godine u Sokocu, zajedno sa još nekoliko vojnika učestvovao u nezakonitom premještanju trideset i devet zatočenih civila – Bošnjaka, iz zatočeničkog objekta osnovne škole u Sokocu, do osnovne škole u selu Čavarine gdje su ih sa još nekoliko civila, smjestili u dvije neuslovne prostorije bez ikakve svjetlosti, gdje su zatočenici boravili u nehumanim uslovima, bez struje i grijanja, spavajući na podu, a nuždu obavljajući u kante.

Tereti se da je početkom oktrobra 1992. godine iz zgrade Policijske stanice, premjestio nekoliko zatočenih civila-Bošnjaka, u zatočenički objekat osnovne škole u selu Čavarine, te ih protivzakonito zatvorio.

Optuženi se također, tereti da je zajedno sa još jednim stražarom i vojnicima, učestvovao u premlaćivanju zatočenog civila, udarajući ga rukama i nogama po raznim dijelovima tijela, usljed kojih bi oštećeni izgubio svijest, nanoseći mu teške fizičke i psihičke povrede, kao i da je znao a nije spriječavao premlaćivanje zatočenih civila, od strane njemu podređenog stražara i srpskih vojnika koji bi izvodili zatočenike iz prostorija u hodnik i na sprat, gdje su ih udarali pesnicama, nogama i raznim oštrim predmetima.

U martu 1993. godine optuženi je zajedno sa još nekoliko stražara učestvovao u izvođenju šest zatočenih civila, pod izgovorom da će biti pušteni na slobodu, predao ih je pripadnicima vojne polcije RS-a, koji su ih odvezli u nepoznatom pravcu, od kada im se gubi svaki trag.

Optuženi se tereti za krivično djelo Zločini protiv čovječnosti iz člana 172 KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.