BiH
6

Podignuta optužnica za ratne zločine u Šekovićima

FENA
Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Miloša Zekića (1963.) koji se tereti za ratni zločin ubojstva četiri žrtve bošnjačke nacionalnosti u Šekovićima.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Miloša Zekića, zvanog „Maslo“, rođenog 30.08.1963. godine u Kladnju, državljanina BiH. Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, kao pripadnik oružanih snaga VRS, postupao protivno odredbama međunarodnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

U optužnici se navodi da se optuženi Zekić, sredinom maja 1992. godine, u Šekovićima, uniformiran i naoružan, dovezao do svlačionica stadiona Šekovići, koje su služile kao objekt za nezakonito zatvaranje, više osoba bošnjačke nacionalnosti koje su pripadnici VRS zarobili iz mjesta Osmaci i Memići. Nakon što je optuženi od stražara objekta tražio ključeve od objekta, koje mu stražar nije htio dati, naredio je stražaru da se udalji, a zatim uzeo lovačku pušku sačmaricu koju je napunio patronama te kroz prozor pucao u svlačionicu u kojoj su se nalazili zatočeni civili. Nakon što je pucao iz sačmarice, ponovo je napunio pušku patronama i pucao prema zatočenim civilima. Na taj način optuženi je ubio četiri civila bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatočeni u objektu.

Optuženi Zekić tereti se da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.