Tužilaštvo BiH
0

Podignuta optužnica za ratne zločine protiv Albine Terzić

FENA
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Albine Terzić (1972.) koja se tereti za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Albina Terzić se tereti da je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini kao pripadnica vojne policije Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) od maja 1992. godine pa do sredine jula iste godine u Odžaku, postupajući suprotno članu 3. Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata, sama ili skupa sa drugim pripadnicima HVO-a, učestvovala u nečovječnom postupanju prema civilima srpske nacionalnosti koji su bili nezakonito zatvoreni u prostorijama Osnovne škole u Odžaku i u tvornici “Strolit” u Odžaku.

U optužnici se navodi da je optužena Albina Terzić u navedenom periodu u prostorijama O.Š. u Odžaku, gdje su bili protivpravno zatvoreni civili srpske nacionalnosti, nečovječno postupala prema zatvorenicima koje je udarala policijskom palicom po vratu, ramenima i glavi, šamarala ih, na njih huškala psa, te mučila, zlostavljala, ponižavala i vrijeđala na različite načine, uključujući i prisiljavanje zatvorenika na seksualni odnos ili drugi oblik teškog seksualnog nasilja.

Albina Terzić tereti se da je također posjećivala zatočenički objekat koji je bio formiran u tvornici “Strolit”u Odžaku u kojem su nezakonito bili zatvoreni civili srpske nacionalnosti, te učestvovala u nečovječnom postupanju prema njima.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćilo je državno tužilaštvo.