RS
0

Podignuta optužnica u slučaju "Medicinska elektronika"

FENA
Zgrada Medicinske elektronike (Foto: SRNA)
Zgrada Medicinske elektronike (Foto: SRNA)
Specijalno tužilaštvo Republike Srpske (RS) podiglo je optužnicu protiv Mile Radišića, Dragana Cerovca, Željke Kataline i Nikice Bajića optuženih u slučaju “Medicinska elektronika” Banja Luka.

Osumnjičeni su zbog krivičnog djela organizovani kriminal, a u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i manipulacija cijenama i širenje lažnih informacija, potvrđeno je iz tog tužilaštva.

Optužnica Radišića tereti da je kao organizator, a ostali optuženi da su kao članovi zločinačkog udruženja, u vremenskom periodu od marta do 13.augusta 2009. godine vršili manipulaciju cijenama na tržištu hartija od vrijednosti, direktnim uticajem na smanjenje cijene akcija preduzeća "Medicinska elektronika".

Razlog je bio nezakonito sticanje 35 posto akcija ovog preduzeća iz portfelja Akcijskog fonda i Fonda za restituciju Republike Srpske ispod njihove stvarne vrijednosti, kojim je upravljala Inevesticiono-razvojna banka RS-a (IRB RS), kao i da su iskoristili službeni položaj, a sve u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi organizatoru zločinačkog udruženja, pričinivši pri tom štetu budžetu Republike Srpske u visini od preko 1,7 miliona KM.

Kako Fena nezvanično saznaje, Radišić bi danas, nakon podizanja optužnice, mogao biti pušten iz pritvora da se brani sa slobode.

Podsjećanja radi, ova četvorka nalazi se u pritvoru od 23.marta ove godine, nakon što su uhapšeni u akciji Specijalnog tužilaštva RS-a.

S njima je tada lišen slobode i smijenjeni v.d. direktora IRB RS-a Bojan Golić, ali je nedavno sporazumno priznao da je počinio krivično djelo nesavjestan rad u službi, a u vezi s nezakonitim radnjama koje se odnose na manipulaciju cijenama akcija preduzeća “Medicinska elektronika”.

Osuđen je na četiri mjeseca zatvora.

Privredni sud otvorio je ranije stečajni postupak u preduzeću "Medicinska elektronika", a među najvećim povjeriocima je Porezna uprava RS-a s oko pet od, procjenjuje se, 13 miliona KM, potraživanja.

Komisija za reviziju privatizacije preduzeća i banaka u Republici Srpskoj utvrdila je u svom izvještaju neregularnosti u prodaji državnog kapitala u “Medicinskoj elektronici”.

Time se potvrđuju navodi Specijalnog tužilaštva RS-a o manipulacijama akcijama ove firme na berzi koje je po cijeni od svega 180.000 KM kupio banjalučki “biznismen” Mile Radišić.

U izvještaju Komisije ukazuje se i da su direktori od 1998. do 2009. godine uzeli čak 14 hipotekarnih kredita vrijednosti 6,2 miliona KM, te da je uprava “Medicinske elektronike” još 2006. Radišićevoj firmi “Grand trejd” dala svoje gradsko građevinsko zemljište.

Komisija je utvrdila i da je uprava kršeći niz zakona raspolagala imovinom “Medicinske elektronike”, čija procjena nije izvršena godinama.

Komisija za reviziju privatizacije potvrdila je i da su u manipulacijama akcijama na berzi učestvovala odgovorne osobe iz Investiciono-razvojne banke RS-a (IRB RS), jer prije prodaje nije urađena procjena stvarne vrijednosti “Medicinske elektronike”.