Tužilaštvo BiH
0

Podignuta optužnica protiv Zulfikara Ališpage za ratni zločin

Sarajevo-x.com
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Zulfikara Ališpage zvanog "Zuka", rođenog 26.12.1958. godine u Novom Pazaru, nastanjenog u Sarajevu, državljanina BiH i Republike Srbije.

Ališpago Zulfikar optužen je da je počinio krivična djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ BiH i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. KZ BiH.

Zulfikara Ališpagu optužnica tereti da je, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, u svojstvu komandanta Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande Armije RBiH pod nazivom "Zulfikar", postupao suprotno odredbi člana 3. stav 1. tačka a) Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata od 12. avgusta 1949. godine i odredbi člana 3. stav 1. tačka a) Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima od 12. avgusta 1949. godine.

U optužnici se navodi da Zulfikar Ališpago, kao nadređena osoba sa stvarnom i efektivnom kontrolom nad pripadnicima Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande Armije Republike Bosne i Hercegovine „Zulfikar“, iako je znao da su njemu podređeni pripadnici jedinice „Zulfikar“ počinili zločin, nije preduzeo nužne i razumne mjere da počinioci djela budu kažnjeni, čime je počinio krivično djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačka a) i c) KZ-a BiH i krivično djelo Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. stav 1. tačka a) KZ-a BiH, a u vezi sa članom 180. stav 2. istog zakona.

Ališpago Zulfikar optužen je za ratni zločin počinjen na području sela Trusina, u opštini Konjic, dana 16.04.1993. godine, kada su ubijene 22 osobe hrvatske nacionalnosti, odnosno 19 civila i 3 vojnika HVO koji su se prethodno predali, te ranjene 4 osobe, među kojima i dvoje djece.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA, po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, dana 1. februara 2010. su lišili slobode Zulfikara Ališpagu zvanog "Zuka", i on se od tada nalazi u pritvoru.

Tužilaštvo BiH je Sudu BiH uputilo i prijedlog za produženje pritvora za optuženog Zulfikara Ališpagu zbog razloga koji su navedeni u članu 132. stav 1. tačke a), b) i d) ZKP, odnosno zbog opasnosti od bjekstva optuženog, opasnosti od njegovog uticaja na svjedoke ili saučesnike i narušavanja javnog reda i opšte sigurnosti građana.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.