Tužilaštvo BiH
0

Podignuta optužnica protiv Zorana Derete, Armine Derete i Sejada Sušića

FENA
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Zorana Derete (1984.), Sejada Sušića (1980.) i Armine Derete (1987.) koji se terete za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom krijumčarenje osoba.

Optuženi se terete da su zajedno 22. januara na području općine Bihać, kao grupa za organizirani kriminal, po prethodnom međunarodnom dogovoru s trećim osobama i u namjeri pribavljanja imovinske koristi - iz koristoljublja, pokušali izvršiti prevođenje preko državne granice Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku tri osobe koje ne ispunjavaju uvjete za zakonit ulazak preko državne granice.

U optužnici se dalje navodi da su optuženi pokušali nezakonito prevesti tri osobe albanske nacionalnosti, državljane Republike Srbije, s područja Kosova za dogovoreni iznos od 600 eura, što je za posljedicu imalo smrzavanje i smrt jedne žene.

Njeno dvogodišnje dijete, koje je pored nje pronađeno u teškom stanju, spašeno je i zbrinuto.

Optuženi Zoran Dereta, Sejad Sušić i Armina Dereta se terete da su kao grupa za organizirani kriminal, vršili krijumčarenje osoba preko državne granice, pri čemu je nastupila smrt jedne osobe, čime su počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 3. KZ BiH, u vezi s krivičnim djelom krijumčarenje osoba iz člana 189. stav 5., u vezi sa stavom 1. istog zakona.

Prema odredbama iz člana 189. stav 5. u vezi sa stavom 1. KZ BiH, za krivično djelo krijumčarenja osoba prilikom kojeg nastupi smrt krijumčarene osobe zaprijećena je kazna zatvora od najmanje pet godina.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Vezani članci