BiH
0

Podignuta optužnica protiv Željka Deronjića za krijumčarenje i napad na službenu osobu

FENA
Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Željka Deronjića koji se tereti za krivična djela krijumčarenja i sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje.

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Željka Deronjića, rođenog 24. aprila 1980. godine u Loznici - R. Srbija, stalno nastanjenog u Bratuncu, državljanina BiH.

Optužnica tereti Željka Deronjića da je 18. aprila ove godine, u rejonu sela Orlica u općini Bratunac, po prethodnom dogovoru s nepoznatim osobama iz Republike Srbije, koji su preko granične linije iz Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu prevezli 45 grla stoke jagnjadi i ovaca, preuzeo navedenu stoku te su na taj način izbjegavajući mjere carinske kontrole izvršili krijumčarenje navedene stoke u BiH bez veterinarske i bilo kakve druge potrebne dokumentacije, čime se ugrožava zdravlje i prouzrokuje zdravstvena opasnost za građane BiH.

Optuženog su u izvršenju krivičnog djela otkrili službenici Granične policije BiH.

Nakon učinjenja krivičnog djela i prihvata i transporta pomenute stoke, optuženi je upravljajući teretnim vozilom, prilikom pokušaja zaustavljanja vozila od službenika Granične policije BiH, odbio zaustaviti vozilo kojim je upravljao na znak zaustavljanja i nastavivši vožnju lijevim retrovizorom vozila udario policijskog službenika, kojom prilikom je policajac zadobio fizičke ozljede ručnog zgloba.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.