Sud BiH
0

Podignuta optužnica protiv Zahida Popaje

FENA
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Zahida Popaje, osumnjičenog za carinsku prijevaru.

Zahid Popaja, rođen 10. oktobra 1952. u općini Jajce, nastanjen u Travniku, državljanin BiH, optužen je da je u namjeri da izbjegne plaćanje carine i carinskih dadžbina koje se plaćaju prilikom uvoza robe, podnio carinskom organu dokument koji je lažan.

Kako se u optužnici navodi, Popaja je 8. maja 2007. godine u namjeri preuzimanja pošiljke tableta pristigle iz Indije u prostorijama Carinskog skladišta na Međunarodnom aerodromu "Sarajevo" carinskom službeniku dao dva lažna ljekarska recepta.

Pošiljka koju je optuženi namjeravao preuzeti nije glasila na njegovo ime, bila je upakovana u kartonski paket težine 5 kilograma i sadržavala je dvije vrste tableta, i to 8.807 komada žutih tableta tadalafil-cialis 20 mg fakturne vrijednosti 120.875,80 KM i 8.386 komada plavih tableta sildenafil-viagra 100 mg fakturne vrijednosti 142.709,06 KM.

Carinski službenik nije prihvatio ljekarske recepte koje mu je optuženi dao da bi preuzeo pošiljku tableta, a kasnije provedenim vještačenjem utvrđeno je da su pomenuti ljekarski recepti krivotvoreni.

Fakturna vrijednost zaplijenjenih lijekova je oko 263.000 KM, a njihova maloprodajna vrijednost iznosi oko pola miliona KM.

Popaja je optužen da je carinskog službenika doveo u zabludu davanjem lažnih ljekarskih recepata, u namjeri da izbjegne plaćanje carine i carinskih dadžbina koje se plaćaju prilikom uvoza robe, a čija obaveza prelazi iznos od 20.000 KM, čime je počinio krivično djelo carinske prijevare iz člana 216. stav 2. u vezi stava 1. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz državnog tužilaštva.