Više od 100 ljudi želi svjedočiti
0

Podignuta optužnica protiv Vlahovića, ima čak 56 tačaka

Sarajevo-x.com
Batko tokom rata
Batko tokom rata
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Veselina Vlahovića zvanog Batko (1969.), koji se tereti za kazneno djelo zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Veselina Vlahovića, rođenog 03.07.1969. godine u Nikšiću, Crna Gora, državljanina Crne Gore, ranije osuđivanog, koji se nalazi u pritvoru.

Optuženi se tereti da je tokom 1992. i 1993. godine počinio kazneno djelo ratnog zločina nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u sarajevskim naseljima Grbavica, Kovačići i Vraca, navodi se u saopštenju iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti da je kao pripadnik paravojnih formacija vršio progon i ratne zločine nad civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, te počinio ubistva, odvođenja u ropstvo, silovanja, protuzakonita zatvaranja i lišenja slobode, fizička i psihička zlostavljanja, pljačkanja imovine, te odvođenje civila u nepoznatom pravcu, kojima se od tada gubi svaki trag.

Optužnica protiv Vlahović Veselina sadrži 56 tačaka, te je jedna od najopsežnijih optužnica za ratne zločine Tužilaštva BiH.

U optužnici su opisani neki od najsurovijih ratnih zločina počinjeni nad civilima u proteklom ratu, među kojima su mučenja, zlostavljanja, silovanja i ubistva počinjena u prisustvu članova porodica žrtava.

U dokaznom postupku Tužilaštvo BiH će predložiti saslušanje više od 100 svjedoka, te prezentirati više od 300 dokaznih materijala, koji se odnose na izjave svjedoka i žrtava, rezultate obavljenih ekshumacija i obdukcija te druge dokazne materijale, kojima će dokazivati krivicu optuženog.

Vlahović je, nakon višegodišnjeg bjekstva, na temelju zahtjeva Tužilaštva BiH, izručen pravosuđu Bosne i Hercegovine iz Kraljevine Španije 26. augusta 2010. godine. Od tad se nalazi u pritvoru.