BiH
0

Podignuta optužnica protiv Vice Milanovića i drugih za privredni kriminal

FENA
Odjel privrednog kriminaliteta Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo je, nakon provedene istrage i dokaza, podigao optužnicu protiv Vice Milanovića, direktora “Promet-Mid” d.o.o Kiseljak za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i porezne utaje (KZFBiH).

Optužnica tereti i Mirsada Tabaka, uposlenika “Agram” d.o.o. Ljubuški i Mladena Mišurić-Ramljaka, načelnika Općine Kiseljak te Ekrema Suljevića, zaposlenika FUP-a i načelnika Odjeljenja za operativno dežurstvo - Sektora uniformisane policije za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja te krivotvorenje isprave.

Isti optužni akt tereti Marija Rajića - uposlenika u “Promet-Mid” d.o.o. Kiseljak zbog počinjenja krivičnog djela krivotvorenje isprave.

Osumnjičeni se terete da su od novembra 2006. godine do 05. maja 2011. godine, znali da postupaju protivno Pravilniku o stručnom osposobljavanju vozača vozila kojima se prevoze opasne materije i drugih osoba, koja učestvuju u prevozu tih materija, odnosno da u komisiji - čiji su članovi bili - nije bilo predsjednika i dva člana, te da zapisnik potpisuju predsjednik i svi članovi ispitne komisije.

Kako se navodi, članovi komisije su za svoj rad dobijali naknadu u gotovini koji prihod nigdje nisu evidentirali.

Na osnovu nezakonitih postupaka u provođenju ispita, te krivotvorenja potpisa članova komisije, koji nisu bili prisutni ispitima, izdavane su potvrde, te ADR certifikati od FUP-a.

Pravno lice preduzeća „Promet mid“ d.o.o. Kiseljak je obavljalo poslove stručnog ospobljavanja i ispite za ADR certifikat, a da isti prihode od kandidata nisu polagali u blagajnu, niti su te prihode evidentirali u poslovnim evidencijama radi izvršenja poreskih obveza.

Dakle, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi sebi ili drugome, prekoračili granice svoje ovlasti ili ne obavivši svoje dužnosti, sebi pribavili korist koja prelazi iznos preko 50.000 KM...

Kantonalni sud potvrdio je predmetnu optužnicu, te se uskoro očekuje izjašnjenje o krivnji optuženih, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva Sarajevo.