BiH
0

Podignuta optužnica protiv Vase Todorovića koji se tereti za krivično djelo genocida

FENA
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine (Regionalnog tima broj 6) Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Vase Todorovića (1968.), rođenog u Žabokvici, Srebrenica, koji se tereti za krivično djelo genocida iz člana 171. Krivičnog zakona BiH (KZBiH), saopćeno je iz državnog tužilaštva.

Optuženi se tereti da je u svojstvu specijalca – policajca, zajedno sa više pripadnika Drugog odreda Specijalne policije Šekovići MUP-a RS-a od 10. do 19. jula 1995. godine postupao kao svjesni sudionik udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem da iz zaštićene zone UN-a Srebrenica trajno prisilno premjesti oko 40 hiljada civila i po prijekom postupku pogubi i pokopa više od sedam hiljada muškaraca, sve s ciljem da se djelimično istrijebi grupa bošnjačkog naroda.

Optužnica između ostalog navodi da je optuženi dana 12. jula 1995. godine sudjelovao u pretresu sela naseljenih bošnjačkim stanovništvom u području zaštićene zone UN-a Srebrenica u okolini Potočara sa ciljem pronalaska bošnjačkog stanovništva, istjerivanja iz njihovih kuća i sprovođenja u rejon Potočara, znajući da će iz Potočara to stanovništvo biti prisilno i trajno premješteno na područje pod kontrolom Armije R BiH.

Također, optužnica navodi da je istog dana u popodnevnim satima i tokom narednog dana, na dijelu ceste Bratunac - Konjević Polje u mjestu Sandići u opštini Bratunac, sudjelovao u održavanju prohodnosti ceste radi nesmetanog transporta bošnjačkog stanovništva autobusima i kamionima.

Optuženi se nadalje tereti da je sudjelovao u zarobljavanju više hiljada muškaraca Bošnjaka koji su pokušavali kroz šumu da pobjegnu iz zaštićene zone bojeći se zarobljavanja i likvidacije od strane MUP-a i Vojske RS, sudjelovao u sprovođenju kolone od više stotina zarobljenih Bošnjaka iz mjesta Sandići u skladište Zemljoradničke zadruge Kravica, znajući da će biti pogubljeni, i nakon zatvaranja i ubijanja zarobljenih Bošnjaka, optuženi Todorović Vaso je vršio stražu, kako bi spriječio bjekstvo zarobljenika.

Optuženi Vaso Todorović tereti se da je u cilju da djelimično istrijebi grupu Bošnjaka kao nacionalnu grupu, počinio, poticao, pomagao i podržavao nanošenje teških tjelesnih ozljeda i duševnih povreda i ubijanje pripadnika grupe bošnjačkog naroda, te svojim radnjama počinio krivično djelo genocid iz člana 171. KZ BiH, stoji u saopćenju.