Tužilaštvo BiH
0

Podignuta optužnica protiv Turkovića i još 13 osoba

SRNA
Zijad Turković
Zijad Turković
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 14 osoba koja se terete za više najtežih krivičnih djela, koja uključuju ubistva, skrivanje tijela žrtava nakon ubistava, organizaciju i izvođenje pljačke na Aerodromu Sarajevo u decembru 2007. godine, pokušaje ubistava, iznude i druga teška krivična djela, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva BiH nisu saopćili imena optuženih, ali se saznaje da je optužnica podignuta protiv Zijada Turkovića, Saše Stjepanovića, Željka Đurića, Milenka Lakića, Danijela Planinčića, Hajrudina Memovića, Seada Dumanjića, Fadila Aljovića i lica čiji su inicijali R.D., a koji se nalaze u pritvoru.

Među optuženima su i Nijaz Zuban, Muamer Zahitović, Mirza Drinić, Ermin Delić i lice sa inicijalima M.H. koji se brane sa slobode.

Optuženi se terete da su postali pripadnici međusobno povezane i organizovane grupe ljudi, koja je formirana s ciljem da pripadnici grupe organizuju, pripremaju i vrše krivična djela, koja su izazvala uznemirenost, strah i nesigurnost među građanima i čije posljedice nadilaze granice BiH, te izazivaju ozbiljne reperkusije i štetne posljedice za BiH, zbog narušavanja ugleda zemlje u međunarodnoj zajednici, koja se zbog ovakvih djela svrstava u zemlje visokog bezbjednosnog rizika.

Optuženi su, vršeći ovakva krivična djela, ostvarivali zajedničku ili pojedinačnu protivpravnu korist u novcu, materijalnim dobrima ili drugim oblicima koristi, u kojoj su uloge pojedinih pripadnika grupe međusobno povezane, podijeljene i razgraničene s obzirom na položaj svakog pripadnika grupe. 

U optužnici se navodi da su oni kao organizovana kriminalna grupa djelovali od početka 2005. do septembra 2010. godine, te su u tom periodu organizovali i vršili nedozvoljen promet opojnih droga - supstanci koje se nalaze na listi opojnih droga.

Takođe, oni su silom i prijetnjom ili upotrebom vatrenog oružja oduzimali pokretne stvari od drugih lica, prisiljavali ih da čine radnje na štetu svoje imovine, pripremali i pokušali lišiti života više lica, ubili više lica, vršili neovlašćen promet oružja i neovlašćenu izradu oružja s ciljem upotrebe u izvršenju ovih djela. 
Prema navodima optužnice, optuženi su izvršili pripremu, a potom u noći između 1. i 2. marta 2010. godine ubili Mithata Mekića i njegovu nevjenčanu suprugu Lusiu Salas Kortes, za koju su znali da je u visokom stepenu trudnoće, čija su tijela posuli takozvanim živim krečom i zakopali u raku koju su iskopali u šumi nedaleko od Sarajeva.

U martu prošle godine ubili su Marija Tolića i Vernera Ajdarija, nakon čega su uništili tragove, a tijela, radi prikrivanja zločina, zakopali na tajnoj lokaciji u šumi iznad sela Raštelica. 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.