Zloupotreba položaja
0

Podignuta optužnica protiv Trpimira Mišetića i Zdenka Bebeka

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Trpimira Mišetića i Zdenka Bebeka iz Ljubuškog, državljana BiH i Hrvatske, koji se terete za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i za pomoć počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela.

Mišetić se tereti da je 13. novembra 2008. godine na graničnom prelazu Doljani, na kome je zabranjen robni promet, a dozvoljen samo prelazak mještana naselja Doljani i na kome nema službenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH, radeći poslove kontrole u svojstvu ovlaštenog službenog lica Granične policije BiH propustio veći broj putničkih automobila koje nije kontrolisao.

Na ovaj način prevezena je veća količina mandarina s namjerom da budu preprodate u BiH radi zarade za šta je Mišetić dobio dva svežnja novčanica neutvrđenog iznosa u markama i evrima, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

U optužnici se navodi da je Mišetić sutradan, pošto je saznao da je otkriven u vršenju krivičnog djela, stupio u kontakt sa Bebekom kome je rekao da preuzme novac koji je ostavio kod radnica u obližnjj prodavnici, što je optuženi Bebek i učinio.

Optužnica tereti Mišetića da je kao službeno lice u institucijama BiH, iskorištavanjem službenog ovlaštenja, pribavio sebi i drugom korist, dok Bebeka tereti da je prikrivanjem tragova krivičnog djela pomagao počiniocu da ne bude otkriven. 

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.