Tužilaštvo BiH
0

Podignuta optužnica protiv trojice za zločine u Krajini

FENA
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Mehure Selimović (1962.), Adila Ružnića (1967.) i Emira Mustafića (1961.), koji se terete za krivična djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Mehure Selimovića, rođenog 4. 4.1962. u Vrsti, općina Bihać, Adila Ružnića, rođenog 2. 8. 1967. u Bihaću i Emira Mustafića, rođenog 22. 7. 1961. u Bihaću, svi državljani BiH.

Optuženi se terete da su u periodu od 1994. do 1996. godine počinili krivična djela ratnog zločina nad civilima i zarobljenicima srpske nacionalnosti u više objekata za zatočenje na području Bihaća, Cazina i Bosanskog Petrovca.

Mehura Selimović je obnašao dužnost referenta za kontraobavještajne poslove, referenta operativca i zamjenika načelnika odsjeka Odjeljenja službe vojne sigurnosti komande V korpusa Armije RBiH.

Adil Ružnić je obnašao dužnost pomoćnika komandanta za poslove sigurnosti i referenta operativca odsjeka Odjeljenja službe vojne sigurnosti komande V korpusa Armije RBiH, a Emir Mustafić je obnašao dužnost vojnog policajca 5. korpusa Armije RBiH.

Prema navodima optužnice, optuženi su u periodu od sredine februara 1994. do početka februara 1996.godine kršili pravila međunarodnog prava za vrijeme rata, u vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini između 5. korpusa Armije RBiH i Vojske RS, postupajući suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata, Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima, te odredbama Dopunskog Protokola uz Ženevske konvencije o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba.

Optuženi se terete da su, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme rata i oružanog sukoba, nečovječno postupali, namjerno nanosili snažni tjelesni i duševni bol ili patnju (mučenje) prema ratnim zarobljenicima, nečovječno postupali prema ratnim zarobljenicima i protivzakonito zatvarali civile, te nanosili velike patnje i povrede tjelesnog integriteta i zdravlja civila, i prisiljavali ratne zarobljenike na službu u neprijateljskim oružanim snagama.

Optuženi se terete da su počinili krivična djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. KZ BiH, i ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.