BiH
2

Podignuta optužnica protiv tri osobe zbog ratnog zločina na području Bosanskog Novog

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Optuženi se terete da su u junu 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske Srpske Republike BiH, Teritorijalne odbrane, pripadnika vojne policije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo zajedno sa drugim licima počinili progon stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz zaseoka Ekići i Alići, i to ubistvima, prisilnim preseljenjem stanovništva i mučenjem.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv: K.S. (rođenog 17.10.1970.godine u Crnoj Rijeci, Bosanski Novi), K.Z. (rođenog 04.07.1973.godine u Crnoj Rijeci, Bosanski Novi) i B.D. (rođenog 14.03.1955.godine u Jošavi, Bosanski Novi).

Terete se da su naoružani vatrenim oružjem zajedno sa još preko dvadeset naoružanih lica krenuli u napad na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti zaseoka sela Maslovare, Alići i Ekići, te već na putu ubili jedno lice, dok su po dolasku u naselje istjerivali civile iz kuća, prilikom čega su ubili dva lica.

Protjerane civile u koloni su odveli do pravoslavnog groblja, prilikom čega su muškarce fizički zlostavljali, udarajući rukama, nogama i raznim predmetima, dok su žene i djeca to gledali, nakon čega su muškarce izdvojili i odveli do muslimanskog groblja gdje im je naređeno da kopaju zajedničku grobnicu, a potom su po naređenju zajedno sa drugim licima pucali u njih, prilikom čega su ubijena 24 civila, a potom zatrpana zemljom.

Većina tijela tada ubijenih, 1996. godine su iskopana i bačena u ušće rijeka Japre i Sane, tako da su u ušću Japre i nizvodno pronađeni dijelovi ljudskih kostiju od tri lica, ekhumacijom navedene grobnice pronađena su i identifikovana tijela 6 lica, dok tijela drugih lica bačenih u rijeku do danas nisu pronađena.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo Zločin protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. Krivičnog zakona BiH, u vezi sa članom 29. KZ BiH, a sve u vezi sa članom 180. stav 1.KZ BiH.