Tužilaštvo BiH
0

Podignuta optužnica protiv tri osobe za strijeljanje muškaraca u Višegradu

FENA
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Predraga Milisavljevića zvanog "Dragan" (1958.) iz Višegrada, nastanjen na Kanarskim ostrvima u Španiji, s privremenim boravkom u Višegradu, državljanin BiH i Republike Srbije, Miloša Pantelića zvanog "Panta" (1965.) iz Višegrada gdje je i nastanjen, državljanin BiH i Republike Srbije i Ljubomira Tasića zvanog "Ljupko" (1956.) iz Višegrada gdje je i nastanjen, državljanina BiH, koji se terete za krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Milisavljević i Pantelić, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava policije Stanice javne bezbjednosti Višegrad, a Ljubomir Tasić kao pripadnik Vojske Republike Srpske, terete se da su u periodu od aprila do kraja juna 1992., u okviru širokog i sitematičnog napada VRS, policije Republike Srpske i paravojnih formacija, usmjerenog protiv civilnog stanovništva na području opštine Višegrad, znajući za takav napad, izvršili progon bošnjačkog stanovništva na području općine Višegrad na nacionalnoj i vjerskoj osnovi i to: ubistvima, prisilnim preseljenjem stanovništva, zatvaranjem, mučenjem, prisiljavanjem druge osobe upotrebom sile na bilo koji drugi oblik teškog seksualnog nasilja, prisilnim nestankom osoba i drugim nečovječnim djelima slične prirode, koja su počinjena u namjeri nanošenja velike patnje odnosno ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušavanja zdravlja.

Kako se navodi u optužnici, sva trojica osumnjičenih su 14. juna 1992. godine, u prijepodnevnim satima na trgu u Višegradu, zajedno s više naoružanih pripadnika srpske vojske i policije, učestvovali u prisilnom preseljenju civila bošnjaka iz Višegrada i više okolnih sela, koji su prebacivani na teritoriju pod kontrolom Armije Bosne i Hercegovine, a koji su bili prisiljeni da napuste svoja prebivališta.

U optužnici se također navodi da su osumnjičeni Milisavljević i Pantelić 15. juna 1992. godine, s više pripadnika srpske policije i vojske, bili u pratnji autobusa u kojima su bili zarobljeni civili bošnjačke nacionalnosti iz Rogatice.

Zarobljenim bošnjačkim civilima je naređeno da predaju lična dokumenta, novac, zlato i druge dragocjenosti, zatim su im ruke vezane žicom, nakon čega je autobus krenuo i zaustavio se na oko 100-150 metara od jame "Paklenik" u blizini sela Kalimanići u opštini Sokolac.

Tada je muškarcima naređeno da pjevaju srpske pjesme, da izađu iz autobusa i da krenu u koloni po dvojica do jame "Paklenik", gdje su većina policajaca i vojnika na njih počeli pucati.

Ovo strijeljanje je preživio samo jedan civil, a ubijeno je 48 muškaraca bošnjačke nacionalnosti, među kojima jedanaest iz porodice Kustura, devet iz porodice Karaman te šest iz porodice Omerović.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćilo je danas Državno tužilaštvo.