BiH
2

Podignuta optužnica protiv tri osobe osumnjičene za ratne zločine u Hadžićima

Klix.ba
Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv tri osobe osumnjičene za ratne zločine počinjene nad žrtvama sa područja općine Hadžići.

Optužnica je podignuta protiv Mustafe Divjana rođenog 14.03.1958. godine u mjestu Potpeće, općina Foča, državljanina BiH, Ferida Delića, rođenog 23.01.1953. godine u mjestu Kremin – Kozija luka, općina Foča, državljanina BiH i Alije Gazibare, rođenog 07.10.1959. godine u mjestu Kaoštice, općina Višegrad, državljanina BiH

Optuženi se terete da su za vrijeme rata u BiH i oružanog sukoba tokom 1993. godine postupali suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava i Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

Optuženi Mustafa Divjan tereti se da je u aprilu 1993. godine, nakon što je grupa od oko trideset zatvorenika, civila srpske nacionalnosti iz logora "Silos" i "Krupa" prebačena u Hrasnicu, radi obavljanja prinudnih radova na prvim borbenim linijama, koja je bila pod kontrolom Armije R BiH, u zoni odgovornosti 4. motorizovane brigade, gdje je Divjan kao stražar, nadzirao prinudni rad zatvorenika, na lokalitetu Poljoprivredni institut-Butmir, nakon što je čuo da je nekoliko zatvorenika uspjelo pobjeći na teritoriju pod kontrolom VRS-a, iskočio iz tranšeje u kojoj se nalazio sa zatvorenicima, nagnuo se iznad, te osobno i izravno, u namjeri da ih liši života pucao rafalnim hicima iz automatske puške u pravcu zatvorenika, te pogodio dva zatvorenika, uslijed kojih su povreda i preminuli, na licu mjesta.

Optuženi se terete da su zajedno sa drugim pripadnicima Armije RBiH, nakon što je optuženi Divjan, uz prijetnju lišenja života, dvojicu zatvorenika izveo iz tranšeja i doveo ih u prostoriju dežurane u zgradi Poljoprivrednog instituta-Butmir, tukli ih palicama, kundacima, nogama, prijeteći im da će ih strijeljati, zbog čega su žrtve trpjele snažne fizičke i duševne bolove, da bi ih potom sa još oko deset zatvorenika natjerali da skoče u jamu dubine oko 3m, više puta ulazili u jamu tukli zatvorenike nogama, rukama, palicama, kundacima pušaka i drugim predmetima, prijeteći im da će ih zaklati i ubiti ukoliko ne kažu ko je organizovao bjekstvo navedenih zatvorenika.

Optuženi Ferid Delić tereti se da je istog dana zajedno sa još jednim pripadnikom Armije R BiH, kao primjer drugima da ne bježe, izveo jednog zatvorenika iz jame i odveo ga u jednu od prostorija Poljoprivrednog instituta, gdje je isti lišen života, a potom naredio dvojici zatvorenika da tijelo preminulog, kao i tjela prethodno ubijenih zatvorenika u tranšeji, odnesu do Stanice vojne policije u Butmiru.

Optuženi Delić i Gazibara terete se da su nakon što su naoružani automatskim puškama, zajedno sa drugim pripadnicima Armije R BiH, ispred Stanice vojne policije u Butmiru, gdje su dovedeni zatvorenici srpske nacionalnosti, natjerali ih da uđu u kamion i unesu tijela preminulih, da bi ih prevezli do prostorija pritvora 4. motorizovane brigade Armije R BiH u Hrasnici, te su prilikom vožnje tukli sve zatvorenike rukama, nogama, kundacima pušaka i drugim predmetima, te urinirali po zatvorenicima i tijelima ubijenih zatvorenika , zbog čega su svi zatvorenici trpili snažne fizičke i duševne bolove, kao i strah za svoje živote.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.