Zločin protiv čovječnosti
0

Podignuta optužnica protiv Stojana Perkovića

FENA
Tužilac iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Stojana Perkovića (1944) iz općine Rogatica koji se tereti za krivično djelo zločina protiv čovječnosti.

Optuženi se tereti da je od juna 1992. do kraja te godine, u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije tzv. Srpske republike BiH, kao i paravojnih formacija, usmjerenog protiv civilnog nesrpskog stanovništva općine Rogatica, znajući za takav napad, kao pripadnik VRS-a odnosno komandir čete iz mjesta Lađevine, izvršio, podsticao, pomagao, te znao, a nije spriječio niti kaznio ubistva, prisilne nestanke, teška oduzimanja fizičke slobode suprotno osnovnim pravilima međunarodnog prava, silovanja, progon civilnog stanovništva nesrpske nacionalnosti na nacionalnoj, etničkoj, vjerskoj i spolnoj osnovi, te druga nečovječna djela učinjena u namjeri nanošenja velikih patnji, ozbiljnih fizičkih ozljeda i narušavanja zdravlja.

Optužnica ga tereti i da je sa sebi podređenim vojnicima VRS-a sudjelovao u odvođenju civila Bošnjaka u nepoznatom pravcu, od kada im se gubi svaki trag, te da je sudjelovao u protivzakonitom zatvaranju, zlostavljanju i mučenju Bošnjaka, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

U optužnici se navodi da je predvodio pješadijski napad na kuće nastanjene bošnjačkim stanovništvom prilikom kojeg je ubijeno više osoba, a veći broj kuća opljačkan i zapaljen.

Optužnica navodi i da je Stojan Perković od ljeta pa do kraja 1992. godine više puta upotrebom sile i prijetnje prisiljavao jednu osobu na seksualne odnose.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.