BiH
14

Podignuta optužnica protiv šest osoba za ratne zločine na području Teslića

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv šest osoba koje se terete za ubistvo 28 žrtava.

Optužnica je podignuta protiv:

1.Marjanović Dragana, rođenog 07.11.1971. godine u Tesliću, 2.Gavranović Saše, rođenog 17.12.1966. godine u Doboju, 3.Dević Vitomira, rođenog 25.10.1967. godine u Tesliću, 4.Šljuka Zorana, rođenog 18.06.1957. godine u Doboju, 5.Kezunović Dragomira, rođenog 29.01.1954. u Sokocu, 6. Slavuljica Darija, rođenog 16.01.1973. godine u Doboju.

Optuženi se terete da su, tokom mjeseca juna 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada vojske, policije i paravojnih formacija usmjerenog protiv stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Teslića, u svojstvu pripadnika vojne policije Teslićke brigade VRS počinili kazneno djelo –zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Oni se terete da su, u noći 17./18. juna 1992. godine, došli sa kamionom u pratnji više vozila, te odveli ukupno 28 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na lokaciju na planini Borje, gdje su ih izveli iz kamiona, naredili im da legnu licem prema zemlji, nakon čega su optuženi osobno, pucajući pojedinačnim pucnjima iz vatrenog oružja u glavu zarobljenicima, počinili ubistvo 28 žrtava.

Nakon toga, žrtve su bačene u jamu koja je prethodno iskopana i pripremljena i zatrpane, da bi nakon rata bili pronađeni i identificirani njihovi posmrtni ostaci.

Navedeni predmet spada u predmete Kategorije 2. za čije procesuiranje je zainteresirano i Tužilaštvo MKSJ , jer se radi o predmetu koji je u fazi istrage, iz Haškog tribunala proslijeđen pravosuđu BiH.

Uz optužnicu, predloženo je ispitivanje 45 svjedoka i jednog sudskog vještaka te je priložen obiman dokazni materijal sa više od 150 dokaznih materijala i dokumenata, među kojima i dokumentacija o ekshumaciji i identifikaciji žrtava zločina. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Podizanjem ove optužnice, Tužilaštvo BiH je dostiglo brojku od 400 osoba koje su optužene za ratne zločine.