BiH
1

Podignuta optužnica protiv šest osoba uhapšenih u akciji "Diploma"

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Okružno tužilaštvo Banja Luka podiglo je optužnicu protiv šest lica sa područja Mrkonjić Grada, Banja Luke i Šipova, uhapšenih u akciji "Diploma", zbog falsifikovanja isprava i pomaganja u njihovom krivotvorenju, čime su prisvojili protivpravnu imovinsku korist veću od 100.000 KM.

Optužnica je podignuta protiv Dragana Ćućuza iz Mrkonjić Grada zbog falsifikovanja isprave i Borislava Lakića, Miroslava Čulića i Gordana Vojvodića iz istog mjesta, te Roberta Markovića iz Banja Luke i Gorana Ponjevića iz Šipova zbog pomaganja u ovom krivičnom djelu.

Optužnica ih tereti da su od kraja 2009. do aprila 2012. izrađivali falsifikovane javne isprave o završenoj srednjoj školi, položenom državnom ispitu, kao i licence za vozače motornih vozila, te posredovali i prodavali ih za iznose od 1. 000 do 1. 500 KM na području Banja Luke, Mrkonjić Grada, Šipova i Prijedora.

U dosadašnjem toku istrage, po nalogu Tužilaštva, ispitano je više od stotinu svjedoka, otkriveno više od 80 falsifikovanih diploma o završenoj srednjoj školi i ostalih isprava. Procjenjuje se da su navedena lica izradom i prodajom falsifikovanih isprava prisvojili protivpravnu imovinsku korist veću od 100.000 KM, saopšteno je iz Okružnog tužilaštva.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje sudiji za prethodno saslušanje Osnovnog suda u Mrkonjić Gradu.