Tužilaštvo BiH
0

Podignuta optužnica protiv Saše Dunovića

FENA
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Saše Dunovića zvanog Sićo, rođenog 1973. godine u Mrkonjić-Gradu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi Saša Dunović se tereti da je okviru sistematskog napada Vojske Republike Srpske, pripadnika milicije i paravojnih formacija, kao pripadnik 17. lake pješadijske brigade Ključ, sudjelovao u progonu Bošnjaka i Hrvata na području općine Ključ, te da je počinio ubistva civila zbog njihove nacionalne, vjerske, političke i etničke pripadnosti.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi, skupa s drugim vojnicima, 1. juna 1992. godine ušao u selo Prhovo, te lično sudjelovao u istjerivanju stanovništva iz kuća.

Naredba je bila da se okupe pred trgovinom u selu, nakon čega su odvojili 27 muškaraca i poveli ih seoskim putem prema selu Peć.

Na tom putu su ih fizički maltretirali na način da su ih kundacima pušaka, rukama i nogama udarali po svim dijelovima tijela, da bi potom pucnjima iz vatrenog oružja ubili najmanje 15 osoba.

Optuženi je lično ubio tri civila, tako što je jednog civila puškom gurnuo prema naprijed, te mu iz vatrenog oružja pucao u leđa. Od tih hitaca je odmah podlegao.

Potom je naredio dvojici maloljetnika da klanjaju ispred njega, pa kad su kleknuli na zemlju iz vatrenog oružja im je pucao u leđa. Od tih hitaca su odmah podlegli.

Tijela ubijenih su ekshumirana iz masovne grobnice „Ciganska dolina“ u neposrednoj blizini sela Prhovo, općina Ključ.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.