Tužilaštvo BiH
0

Podignuta optužnica protiv Safeta Bukvića

FENA
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Safeta Bukvića, rođenog 15. aprila 1940. u mjestu Idbar, općina Konjic, koji se tereti da je za vrijeme oružanog sukoba na području općine Konjic između Armije RBiH HVO-a, kao pripadnik Armije BiH, u mjestu Čelebići, općina Konjic, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata, saopćeno je danas iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da su 25. aprila 1993. godine u mjestu Čelebići, općina Konjic, pripadnici Armije RBiH doveli zarobljene civile hrvatske nacionalnosti i pripadnike HVO-a koji su prethodno položili oružje i postrojili ih u dvorište Osnovne škole Čelebići.

Optužnica navodi da su zarobljenici bili izloženi fizičkom zlostavljanju i psovkama, među kojim zarobljenicima je bio i oštećeni M.P.

Nakon što je više pripadnika Armije RBiH i civila muslimanske nacionalnosti koji su posmatrali ovaj događaj, počelo uzvikivati "ubijte M., on ti je ubio zeta", neidentifikovani pripadnici Armije RBiH izdvojili su iz stroja oštećenog M.P., tukući ga pri tome rukama, nogama, kundacima puške, a potom ga odveli i zatvorili u podrum škole koja je služila kao logor, a za njima se, naoružan puškom i u pratnji N.N. pripadnika Armije RBiH, uputio optuženi.

Nakon toga je N.N. pripadnik Armije RBiH prišao oštećenom M.P., koji se nalazio u sjedećem položaju, malaksao od zadobijenih udaraca, te iz puške ispalio hitac u grudni koš oštećenog, a potom, dok je oštećeni još davao znakove života, prišao mu je optuženi, pa u namjeri da ga ubije, ispalio hitac u njegov grudni koš i time ga lišio života.

Optuženi Safet Bukvić tereti se da je kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme rata u BiH i oružanog sukoba, izvršio ubistvo jedne građanske osobe, čime je počinio krivično djelo - Ratni zločin protiv stanovništva.