BiH
39

Podignuta optužnica protiv Raseme Handanović i Elmedina Čauševića zbog ratnog zločina

Klix.ba
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Handanović Raseme i Čaušević Elmedina, saopšteno je iz ove institucije.

"Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, kao pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH, pod nazivom "Zulfikar“, tokom 1993. godine, na području Konjica, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata", navodi se u saopštenju.

Oni se terete, da su u mjestu Grabovci, općina Konjic, tokom mjeseca maja 1993. godine, nakon što su pripadnici odreda "Zulfikar“ iz sela Liščići, doveli dvoje civila, bračni par hrvatske nacionalnosti, tukli, mučili i zlostavljali navedene civile.

Optuženi Čaušević drvenim kolcem tukao je civila K.Z., nakon čega mu se u zlostavljanju žrtve pridružila i optužena Handanović, koja je njegovoj supruzi prijetila da će biti silovana.

Žrtvu K.Z. su tukli i vodili kroz selo, te je uslijed premlaćivanja i zlostavljanja, često padao, nakon čega je tjeran da ustane i nastavi hodati, a premlaćivanje je ostavilo teške posljedice na fizičko i pshičko zdravlje oštećenog.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.