Zloupotreba položaja ili ovlasti
0

Podignuta optužnica protiv Ramiza Džaferovića

Piše: A. Kovač
Ramiz Džaferović (Foto: Oslobođenje)
Ramiz Džaferović (Foto: Oslobođenje)
Sarajevsko Kantonalno tužilaštvo podiglo je optužnicu porotiv Ramiza Džaferovića koji se tereti da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlasti, potvrdila je za Sarajevo-x.com Jasmina Iftić, portparol Tužilaštva Kantona Sarajevo.

"Džaferović se tereti da je počinio ovo krivično djelo za vrijeme dok je bio direktor Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine. Optužnicu smo poslali Kantonalnom sudu u Sarajevu na potvrđivanje. U roku osam dana od dana prijema optužnice Sud je dužan da odluči o njenom potvrđivanju", kazala je u izjavi za Sarajevo-x.com Iftić, dodajući da više detalja Tužilaštvo o ovom slučaju ne može davati dok se optužica ne potvrdi.

Međutim, kako nezvanično saznajemo, Džaferović se tereti po dvije tačke optužnice.

Prva je da je budžet svih kantona koji se nalaze na području Federacije BiH u korist Zavoda za platni promet Federacije BiH oštetio za preko 5.000.000 KM.

Po drugoj tački optužnici Džaferović se tereti da je budžet Federacije BiH oštetio za preko 800.000 KM i to kada je naložio firmi "Energoinvest - Energopetrol" da umjesto na račun budžeta Federacije BiH novac uplati na račun budžeta Bosansko-podrinjskog kantona. Džaferović je u to vrijeme bio i član Nadzornog odbora u firmi "Energoinvest - Energopetrol".

Ovu optužnicu podigao je tužilac Oleg Čavka.

Podsjećamo, protiv Džaferovića se vodi i istraga u slučaju Razvojna banka, gdje je osumnjičen da je dodjeljivao kredite Razvojne banke brojnim firmama uslovljavajući ih angažovanjem Džaferovićeve agencije na revizorskim poslovima.

Revizorska kuća "Džaferović" je zapravo funkcionirala kao ključni filter za dobijanje kredita Razvojne banke i na taj način Džaferović je ostvario dobit od 3,3 miliona KM.

Kredite su, navodno, dobijale povlaštene osobe, a povlašteni krediti realizirani su uz povlaštene kamate, a sve to rađeno je novcem poreskih obveznika Federacije BiH.