Tužilaštvo BiH
0

Podignuta optužnica protiv pet osoba za utaju 250.000 KM

SRNA
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv pet osoba zbog pranja novca i utaje poreza u iznosu većem od 250.000 KM, saopšteno je iz ove institucije.

Optužnica je podignuta protiv ranije osuđivanih Josipa Grmača i Željka Kovača, zatim Mladena Kovača, Saime Hodžić i Gordane Pezer. Grmač, Pezer i Kovač imaju i državljanstvo Hrvatske.

Grmač se tereti da je od 1. augusta do 20. decembra 2005. godine, kao osnivač i odgovorna osoba jedne firme u Posušju, otvorio transakcione račune kod tri poslovne banke i preuzimao novac od većeg broja pravnih lica, sa ciljem da novac koji je poticao od prodaje robe za gotovinu, izbjegavanjem plaćanja poreza na promet, ovim subjektima vrati u redovne tokove njihovog poslovanja.

Uplatnice je potpisivao kao vlasnik i ovlaštena osoba, a preuzeti novac je uplaćivao kao "polog pazara za robu" na račun preduzeća i odmah po polaganju prebacivao na račune više pravnih lica kako bi prikazao da je između njih bilo stvarnog prometa.

Na ovaj način izbjegnuto je plaćanje poreza propisanih poreskim zakonodavstvom BiH u ukupnom iznosu od 181.367 KM, za koliko je oštećen budžet BiH.

Željko i Mladen Kovač, Saima Hodžić i Gordana Pezer terete se da su od 8. augusta do 14. decembra 2005. godine, kao vlasnici, osnivači i direktori pravnih osoba, počinili četiri krivično-pravne radnje. 

U namjeri da izbjegnu porez definisan poreskim zakonodavstvom BiH, oni su navodno isporučivali robu pravnom licu u Posušju.
Ove osobe su u svojim računovodstvima sačinjavali fiktivne i poresko ništavne račune i otpremnice da bi zakonski neosnovano prenijeli obavezu obračuna i plaćanja poreza na promet na navednu pravnu osobu u Posušju, koja nija imala stvarni promet robe, niti je izvršila obračun i plaćanje, a iznos obaveze čije plaćanje se izbjegava prelazi iznos od 10.000 KM.

Željko Kovač tereti se za 14.921 KM utaje poreza, Mladen Kovač za utaju 64.916 KM, Saima Hodžić za 12.932, a Gordana Pezer za poresku utaju od 18.014 KM. 

Grmač je optužen da je počinio produženo krivično djelo pranje novca, a Željko i Mladen Kovač, Saima Hodžić i Gordana Pezer za utaju poreza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.