Otkrili identitet zaštićenog svjedoka
0

Podignuta optužnica protiv novinara i urednika "Buma"

Sarajevo-x.com
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Malenica Krunislava i Muračević Eseta, koji se terete za krivično djelo otkrivanje identiteta zaštićenog svjedoka iz člana 240. stav 3. u vezi stava 1. Krivičnog zakona BiH.

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv: Malenica Krunislava, rođenog 21.08.1955. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen, državljanina BiH, i Muračević Eseta, rođenog 03.01.1955. godine u Zenici, stalno nastanjenog u Sarajevu, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su tokom 2009. godine, Malenica Krunislav, kao glavni i odgovorni urednik i Muračević Eset, kao novinar i autor, u magazinu "Bum" objavili članak, u kojem su otkrili identitet zaštićene svjedokinje na suđenju optuženom za ratne zločine, kojem se vodio sudski postupak pred Sudom BiH. U navedenom sudskom predmetu se u ulozi svjedoka pojavljuje zaštićena svjedokinja čiji su ime i prezime i ostali lični podaci po rješenju Suda BiH proglašeni tajnim. Optuženi su u navedenom članku, osim imena i prezimena zaštićene svjedokinje, objavili i pet fotografija ove svjedokinje i djelove iskaza. Radi se o osobi koja je žrtva višestrukog silovanja i seksualnog zlostavljanja, zbog čega su joj i dodijeljene mjere zaštite.

Optuženi su na taj način otkrili podatke o identitetu svjedokinje, iako im je u momentu objavljivanja navedenog članka bilo poznato da drugi predstavnici medija i sredstva informisanja do tog momenta nisu otkrili identitet svjedokinje.

U optužnici se dalje navodi da su optuženi, u još dva navrata, nastavili sa objavljivanjem raznih informacija o ovoj zaštićenoj svjedokinji.

Optužnica tereti Malenica Krunislava i Muračević Eseta, da su neovlašteno objavili podatke o identitetu osobe koja je pružila dokaz pred institucijama Bosne i Hercegovine i čiji je identitet odlukom Suda BiH proglašen tajnim, čime su počinili krivično djelo otkrivanje identiteta zaštićenog svjedoka iz člana 240. stav 3. u vezi stava 1. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.