Zločin protiv čovječnosti
0

Podignuta optužnica protiv Novaka Stjepanovića

FENA
Posebni odjel za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu kojom se Novak Stjepanović (1966.) tereti za krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Stjepanovića zvanog "Krke", rođenog 25. aprila 1966. u selu Obadi u općini Srebrenica, državljanina BiH i Republike Srbije, koji se nalazi u bjekstvu.

Kako je saopćeno iz državnog Tužiteljstva, u optužnici se navodi da je Stjepanović, u grupi s još četiri pripadnika Vojske RS-a, 20. maja 1992. u selu Borkovac u općini Bratunac, učestvovao u pronalaženju i hapšenju grupe od 14 civila bošnjačke nacionalnosti.

Oni su se sakrivali u blizini sela Borkovac, u napuštenom kamenolomu.

Nakon što su zarobili grupu civila, odveli su ih do seoske kuće, gdje je jedan od njih ubijen.

Novak Stjepanović je zarobljene civile udarao šakama i nogama po svim dijelovima tijela, oduzimao im novac i dragocjenosti uz psovke na etničkoj i vjerskoj osnovi.

Nakon zlostavljanja, civili bošnjačke nacionalnosti su odvedeni do padine prema obližnjem potoku, gdje su poredani, okrenuti licem prema potoku i gdje je na njih pucano iz vatrenog oružja, kada je ubijeno njih sedam, navedeno je u optužnici.

Stjepanović se tereti da je, u sklopu širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva, znajući za takav napad, kao suizvršilac, izvršio progon civilnog bošnjačkog stanovništva na etničkoj i vjerskoj osnovi i to mučenjem i ubistvima, čime je učinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Za optuženim Novakom Stjepanovićem raspisana je međunarodna potjernica, a optuženica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.