BiH
0

Podignuta optužnica protiv Nikole Marića za zločine protiv čovječnosti

FENA
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Nikole Marića, koji se tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Nikole Marića zvanog “Kobra”, rođenog 28. 01. 1958. godine u općini Prozor gdje je i nastanjen, državljanina BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni Nikola Marić se tereti da je od novembra 1992. godine do kraja oktobra 1993. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva općine Prozor, znajući za takav napad, kao i da njegove radnje čine dio napada, kao pripadnik HVO-a Prozor vršio progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti na političkoj, nacionalnoj i vjerskoj osnovi, učestvujući u zajedničkom planu i doprinoseći ostvarenju zajedničkog cilja, lišavanja drugih osoba života, prisilnom preseljenju stanovništva, prisilnom nestanku, mučenju i drugim nečovječnim djelima učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje i ozbiljne fizičke i psihičke povrede.

Optuženi Nikola Marić se tereti da je naredio jednom pripadniku HVO-a da ubije bolesnog starca B. Z., a lično je sudjelovao u ubistvima B. Dž., Š. M., S. S., S. O., G. M. i S. M. (starca od 85 godina).

On se tereti da je učestvovao u zatvaranju ili drugom teškom oduzimanju fizičke slobode stanovništva bošnjačkih sela Skrobućani, Paroš, Gračanica, Varvara, Duge, Lug, Višnjani i Družinovići.

U optužnici se navodi da je optuženi Nikola Marić sudjelovao u mučenju, zlostavljanju i drugim nečovječnim djelima počinjenim nad bošnjačkim civilima koji su bili zarobljeni u prostorijama Vatrogasnog doma i Atomskog skloništa u gradu Prozoru, gdje ih je po svim dijelovima tijela udarao crijevom za vodu, šakama, nogama, osom (ručni bacač rakete), bejzbol palicom, električnom palicom.

Kako se u optužnici navodi, optuženi Nikola Marić je krajem augusta ili početkom septembra 1993. godine, u kasnim popodnevnim satima, zajedno s nekoliko neidentifikovanih pripadnika HVO-a, iz logora SŠC Prozor u kojem su bili nezakonito zatvoreni bošnjački civili, izveo šest civila Bošnjaka, kojima se od tada gubi svaki trag i čija tijela nikada nisu pronađena.

Kako se dalje navodi u optužnici, u junu 1993. godine, optuženi Marić je, zajedno s još nekoliko vojnika HVO-a, sudjelovao u premlaćivanju osam osoba srpske nacionalnosti nepoznatog identiteta, koje su dovedene sa područja Gornjeg Vakufa, tako što ih je ispred SŠC u Prozoru, u prostoriji za ugalj, okrenuo prema zidu i tukao šakama u bubrege tako snažno da su oni padali u nesvijest od bolova, a potom je jednom od njih naredio da klekne i pase travu, što je oštećeni morao i uraditi.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stava 1. tačke h) u vezi sa tačkama a), d), e), f) i i) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, u vezi s članom 180. stavom 1. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.