BiH
5

Podignuta optužnica protiv Nermina Korajca zbog kršenja autorskih prava

FENA
Tužilaštvo BiH (Foto: Klix.ba)
Tužilaštvo BiH (Foto: Klix.ba)
Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Nermina Korajca, zvanog Žuti, rođenog 4. oktobra 1973. godine u Bijeljini, nastanjenog u Sarajevu, ranije osuđivanog, državljanina BiH, koji se tereti da je počinio krivično djelo nedozvoljeno korištenje autorskih prava.

Optužnica tereti Nermina Korajca da je kao direktor u poslovnim prostorijama samostalnih uslužnih radnji-fotokopirnica KN u Sarajevu, bez odobrenja autora ili drugog nosioca autorskog prava, odnosno osobe koja je ovlaštena dati odobrenje, izvršio neovlašteno umnožavanje autorskih djela, knjiga i udžbenika raznih autora fiksiranjem na materijalnu podlogu, te istovremeno vršio fotokopiranje knjiga i udžbenika za kojima je vladala veća potražnja, suprotno Zakonu o autorskom i srodnim pravima u BiH.

Kako se navodi u optužnici, dana 27. marta 2012. godine, pretresom njegovih poslovnih objekata, pronađena je i oduzeta oprema na kojoj se vršilo neovlašteno umnožavanje, kao i fotokopirani primjerci udžbenika i knjiga - autorska djela različitih autora.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.