BiH
0

Podignuta optužnica protiv Nenada Kondića za krijumčarenje cigareta

FENA
Ilustracija
Ilustracija
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Nenada Kondića rođenog 19.07.1964. godine u Bosanskoj Dubici, nastanjenog u Kozarskoj Dubici, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je u junu 2014. godine, u mjestu Jošik, općina Kozarska Dubica, iz BiH u R Hrvatsku prokrijumčario 20 kartona, odnosno 1000 šteka cigareta u vrijednosti preko 10.000,00 KM.

Prema navodima optužnice, optuženi je izvršio krijumčarenje cigareta u dogovoru s dvije osobe, državljanina R Hrvatske, tako što je jedna osoba nabavila cigarete od njemu poznate osobe i dovezla kombijem bh. registarskih oznaka, u mjesto Međeđa, Kozarska Dubica, gdje ga je sa svojim vozilom čekala druga osoba koja je cigarete prebacila u svoje vozilo i odvezla do šljunkare preko tzv. Pajine Rampe na rijeci Uni. Na tom mjestu optuženi Nenad Kondić je čekao sa čamcem u koji su pretovarili cigarete koje je Kondić prevezao preko rijeke Une na hrvatsku obalu u mjesto Tanac, gdje ga je čekala jedna od navedenih osoba, gdje su zatim pretovarili i preuzeli cigarete, nakon čega je spomenuta osoba svojim vozilom krenula dalje prema unutrašnjosti Hrvatske. Osoba je potom na autoputu zaustavljena i kontrolirana od hrvatske policije, a zatim i lišena slobode, pri čemu su joj oduzete cigarete.

Nenad Kondić se tereti da je počinio krivično djelo krijumčarenja.

U ovom predmetu ostvarena je suradnja između organa gonjenja BiH i organa gonjenja R Hrvatske, saopćeno iz Tužilaštva BiH.