BiH
0

Podignuta optužnica protiv Mirela Karajića zbog pridruživanja IDIL-u

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilaštvo BiH podiglo je da danas optužnicu protiv državljanina BiH Mirela Karajića (rođenog 1986. godine) zbog pridruživanja strukturama Islamske države (IDIL) i sudjelovanja na ratištima Sirije i Iraka, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti da je u sastavu terorističke skupine "Dewla Islamiya“, sudjelovao na ratištima Sirije i Iraka, za šta je građanima BiH zaprijećena višegodišnja zatvorska kazna.

Karajić se tereti da je, osmislio plan te prikupio potrebna novčana sredstva sa ciljem da otputuje na područje Sirije i Iraka i pridruži se terorističkoj organizaciji IDIL.

Nakon toga je, prema navodima optužnice, u ilegalnom mesdžidu kod Huseina Bosnića zv. Bilal i njemu bliskih osoba tražio i dobio informacije na koji način može otići u Siriju i priključiti se strukturama IDIL-a koji je od Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom.

Prema prikupljenim dokazima, optuženi je dobio kontakte sa osobama koje su aktivne na navedenom području i detaljne instrukcije kako ih kontaktirati, nakon čega je u mjesecu novembar 2014. godine, sa još trojicom BH državljana, otputovao avionom u Tursku, te nakon toga uz pomoć dogovorenih kontakt osoba i njihovih uputa, ilegalnim graničnim prijelazom prešao u Siriju i priključio se terorističkoj paravojnoj formaciji "Dewla Islamiya“, u kojoj je ratovao i čiji je aktivni pripadnik bio više mjeseci, nakon čega je sredinom 2015. godine, lišen slobode od pravosuđa i policije u Turskoj. Zatim je izručen BiH.

Optuženi se tereti da se pridružio stranoj vojnoj ili paravojnoj formaciji koja djeluje van Bosne i Hercegovine, čime je počinio krivično djelo - Protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz članka 162b. stav 2. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.