BiH
0

Podignuta optužnica protiv Milanovića zbog ratnih zločina u Vogošći

FENA
Tužilac Odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Mladena Milanovića, rođenog 22. maja 1958. u Sarajevu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica tereti Milanovića da je za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini na području grada Sarajeva, odnosno općine Vogošća, kao pripadnik vojnih snaga tzv. srpske republike Bosne i Hercegovine vršeći dužnost stražara u logoru "Bunker" u Semizovcu, općina Vogošća, u kojem su bile nezakonito zarobljene civilne osobe bošnjačke nacionalnosti, postupao protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata i zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba.

Optuženi Milanović se tereti i da je osobno zlostavljao zarobljenike u logoru "Bunker" u Semizovcu te da je na dužnosti stražara omogućavao drugim osobama da ulaze u logor i zlostavljaju zarobljenike.

On se dalje tereti da je počinio krivično djelo ratnog zločina protiv stanovništva iz člana 173. stav 1. tačke a) i c) Krivičnog zakona BiH u vezi sa članom 180. stav 1. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu Bosne i Hercegovine.