Zločini u Srebrenici
0

Podignuta optužnica protiv Marka Boškića

FENA
Tužilac Regionalnog tima VI Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Marka Boškića, rođenog 9. jula 1964. godine u Tuzli, koji se tereti za krivično djelo Zločini protiv čovječnosti - progon iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi sa tačkom a) istog člana KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Marko Boškić se tereti da je u periodu od 10. jula do 1. novembra 1995. godine, za vrijeme oružanog sukoba u Republici Bosni i Hercegovini, u okviru kojeg su pripadnici VRS i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) preduzimali široko rasprostranjen i sistematičan napad protiv bošnjačkog civilnog stanovništva iz zaštićene zone UN-a Srebrenica, kao pripadnik 10. diverzantskog odreda Glavnog štaba VRS-a, sudjelovao u progonu civilnog bošnjačkog stanovništva na političkoj, nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi 16. jula 1995. godine, u periodu od 10 do 15 sati, prethodno znajući da će zarobljeni muškarci Bošnjaci biti strijeljani, na ekonomiji Branjevo u selu Pilica u opštini Zvornik, zajedno sa još sedam pripadnika 10. diverzantskog odreda, postupajući po prethodnom naređenju Dragomira Pećanaca i Milorada Pelemiša, sudjelovao u pogubljenju po prijekom postupku, pucajući iz automatske puške s namjerom da liši života, više stotina zarobljenih muškaraca Bošnjaka iz enklave Srebrenica, od kojih su neki imali poveze na očima.

Ovi zarobljenici su bili zarobljeni u osnovnoj školi u Pilici, odakle su dovoženi autobusima do mjesta pogubljenja na ekonomiji Branjevo. Samo su dva zarobljenika preživjela ova pogubljenja.

Marko Bošlić je lišen slobode 28. aprila 2009. godine na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, nakon što je deportovan iz SAD-a i nalazi se u pritvoru.