Tužilaštvo BiH
0

Podignuta optužnica protiv Lipovac Damira

Sarajevo-x.com
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Lipovac Damira (1970.), koji se tereti da je počinio krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Lipovac Damira, rođenog 05.10.1970. godine u Derventi.

Optuženi se tereti da je u junu mjesecu 1992.godine, na području opštine Derventa, za vrijeme oružanih sukoba u Bosni i Hercegovini, kao pripadnik 103. brigade HVO Derventa i komandir logora koji je formiran u prostorijama osnovne škole u mjestu Poljari, postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Prema navodima optužnice, Lipovac Damir je učestvovao u teškom oduzimanju fizičke slobode, ubistvima, mučenjima, raznim oblicima fizičkog i psihičkog zlostavljanja i pljački civila srpske nacionalnosti, koji su bili nezakonito zatvoreni u tom logoru.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi počinio ubistvo dvojice zatvorenika i mučenja, zlostavljanja i premlaćivanja zatvorenika srpske nacionalnosti, koje je u više navrata izvodio i tukao raznim predmetima nanoseći im teške povrede.

Optuženi Lipovac Damir tereti se da je počinio krivično djelo ratnog zločina protiv civlinog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačke c., e. i f. Krivičnog zakona BiH u vezi sa članom 180. stav 1. KZ BiH.

Optuženi se nalazi u bjekstvu i postupajući tužilac od Suda BiH je zatražio određivanje pritvora i raspisivanje međunarodne potjernice za optuženim.