BiH
0

Podignuta optužnica protiv Leonarda Stanića

FENA
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Leonarda Stanića (1973.), koji se tereti za krivično djelo porezna utaja.

Leonardo Stanić je vlasnik i direktor preduzeća „LS Commerce“ d.o.o. Kiseljak, nastanjen u Kiseljaku, državljanin BiH i Republike Hrvatske.

Tereti se da je u periodu od 1. do 15. septembra 2005. u svojstvu direktora i osobe ovlaštene za zastupanje preduzeća „LS Commerce“ d.o.o. Kiseljak, sa sjedištem u Kiseljaku, želeći izbjeći plaćanje poreza na promet, robu nabavljenu od raznih nabavljača, ukupne vrijednosti 55.565 KM, prodao njemu poznatim kupcima i promet, suprotno odredbama Zakona o porezu na promet proizvoda i usluga, nije obračunao i prijavio, niti je na njega platio porez, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Stanić je, želeći to prikriti, na temelju bjanko ovjerenih narudžbenica i izjava da roba služi za dalju prodaju sačinjavao kroz svoje knjigovodstvo fiktivne račune i otpremnice, lažno prikazujući da je robu prodao i isporučio „Vega Company“ d.o.o. Kneževo, a zatim je gotov novac od prodaje direktno ili preko posrednika predavao vlasniku „Vega Company“ d.o.o. Kneževo.

Vlasnik „Vega Company“ d.o.o. Kneževo je, nakon toga, novac polagao na svoj račun kao polog pazara i isti transferirao na račun „LS Commerce“ d.o.o. Kiseljak, čime je novac vratio u legalne tokove i tako izbjegao plaćanje poreza na promet proizvoda u iznosu 10.713 KM.

Optuženi Leonardo Stanić tereti se da je izbjegao plaćanje davanja propisanih poreznim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine, dajući lažne podatke o činjenicama koje su od utjecaja na utvrđivanje iznosa poreskih obaveza, a iznos obaveze čije je plaćanje izbjegnuto prelazi 10.000 KM, čime je počinio krivično djelo porezne utaje.