BiH
0

Podignuta optužnica protiv Ivice Vrdoljaka "Geze"

Sarajevo-x.com
Tužilac iz tima br.3. Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Vrdoljak Ivice, zvanog "Geza“, rođenog 01.08.1968. godine u Derventi.

Optuženi Vrdoljak se tereti da je za vrijeme ratnog stanja i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava i odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata i zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba, u svojstvu pripadnika 103. Derventske brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), nečovječno postupao sa zatvorenicima i nanosio im tjelesne povrede.

Optuženi Vrdoljak tereti se da je krajem juna 1992. godine, u objektu Silos u Polju, naredio svim zatvorenicima da stoje uspravno i ruke drže prekrižene iza vrata. Grupu zatvorenika je izveo u drugu prostoriju i tukao ih rukama, nogama obuvenim u vojničke čizme i palicama.

U julu 1992. godine, u skladištu robne kuće "Beograd“ u naselju Tulek u Bosanskom Brodu, u večernjim satima, u više navrata je izvodio zatvorenike u neosvijetljenu prostoriju i tu ih je tukao rukama, nogama obuvenim u vojničke čizme i palicama.

Optuženi Vrdoljak Ivica tereti se da je počinio krivično djelo – Ratni zločin protiv civilnog stanovništva – iz člana 173. stav 1. tačka c) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.