BiH
0

Podignuta optužnica protiv Ibre Turajlića za ratni zločin

Klix.ba
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Ibre Turajlića, zvanog "Zelo", rođenog 15. augusta 1960. godine u Čapljini, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, kao pripadnik TO Čapljina, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti ranjenika i ratnih zarobljenika.

On se tereti da je dana 07. juna 1992. godine, na području mjesta Počitelj, nakon što je jedan ranjeni pripadnik Oružanih snaga Srpske Republike BiH, nakon ranjavanja i zarobljavanja, sklonjen u zaklon gdje mu je pružena prva pomoć, prišao ranjenom zarobljeniku i rafalnim pucanjem iz mitraljeza u predjelu leđa, lišio života ratnog zarobljenika.

Optuženi se tereti da je kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava, za vrijeme oružanog sukoba, kao pripadnik TO Čapljina, namjerno lišio života ranjenog ratnog zarobljenika, koji je prethodno odložio oružje i predao se, čime je počini krivično djelo-ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.