BiH
0

Podignuta optužnica protiv Ferida Hodžića i Veiza Bjelića koji se terete za ratne zločine

FENA
Tužilac Odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Hodžić (Avde) Ferida (1959.) i Bjelić (Muje) Veiza (1949.) koji se terete za ratni zločin protiv civila i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, saopćeno je iz državnog tužilaštva.

Optuženi se terete da su za vrijeme oružanog sukoba između Teritorijalne odbrane Republike Bosne i Hercegovine i vojske tvz. srpske republike Bosne i Hercegovine na području opštine Vlasenica, kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava, počinili i pomagali u činjenju nečovječnog postupanja, mučenja i kao nadređena i odgovorna lica propustili da poduzmu nužne i razumne mjere u sprečavanju činjenja navedenih djela i kažnjavanju njihovih počinitelja.

Optuženi se, između ostalog, terete da su odgovorni za protivpravno zatvaranje i za zločine nad civilima i zarobljenicima srpske nacionalnosti koji su držani u zatvoru tzv.“Štala“ na području opštine Vlasenica i tokom zatočenja bili držani u nečovječnim uslovima, premlaćivani i zlostavljani.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173., stav 1., tačka c) i e) KZ BiH i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175., stav 1., tačka a) i b) KZ BiH u vezi sa članom 180. stav 2. KZ BiH.

Optužnica je upućena Sudu BiH na potvrđivanje, navodi se u saopćenju.