Nedozvoljeno koristio žig
0

Podignuta optužnica protiv Ersoya Nevzata

FENA
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Ersoya Nevzata, državljanina Republike Turske, koji se tereti da je počinio krivično djelo nedozvoljeno korištenje robne marke/žiga.

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv državljanina Republike Turske Ersoya Nevzata (1965) iz Istanbula, nastanjenog u Brčko Distriktu, pod optužbom da je kao direktor i osoba ovlaštena za zastupanje preduzeća ''Convoy-Tex'' d.o.o Srebrenik18. novembra 2009. u poslovnim prostorijama držao mašine marki ''Ates Makine'' i ''HIX N800'', koje nisu imale vidljive oznake marki i serijskog broja proizvođača, a koje služe za presovanje i lijepljenje lažnih žigova na majicama, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi je u navedenom prostoru držao i prodavao robu s lažnim žigovima/ znakovima za koje nije imao odobrenje autora.

Prilikom pretresa, pronađeno je više stotina majica i dukserica koje su na sebi imale znakove i etikete firmi ''Diesel'', ''Gucci'', ''Adidas'', ''Adidas-bretela'', ''Lacoste'', ''Puma'', ''Tom Tailor'' i ''Esprit''.

Žigovi/znakovi su zaštićeni i registrovani kod Instituta za standarde, metrologiju i intelektualno vlasništvo BiH, koji je isključivi nosilac prava registrovanih žigova u BiH.

Optuženi Ersoy Nevzat tereti se da je bez odobrenja nosilaca žiga skladištio robu sa istim ili sličnim znakom za robe kao što su one za koje je znak priznat, s namjerom stavljanja ove robe u promet.