BiH
0

Podignuta optužnica protiv dvojca koji je u BiH uvezao otrovni pesticid

Klix.ba
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Branimira Andrića i Mladena Cacanovića zbog krijumčarenja nedozvoljenog pesticida.

Kako se navodi iz Tužilaštva BiH, Andrić je rođen 1985. godine u Bijeljini, a Cacanović 1976. u Loznici (Srbija), ali je državljanin BiH.

Optuženi se terete da su 20. marta ove godine, u noćnim satima, izbjegavajući mjere carinske kontrole, na graničnom prijelazu Šepak, u putničkom automobilu koji je u vlasništvu optuženog Cacanovića, iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu prevezli oko 65 litara pesticida Furadan, koji je zabranjen u Bosni i Hercegovini, jer može izazvati štetne posljedice za zdravlje ljudi i životinja.

Pesticid Furadan je prema Zakonu o fitofarmaceutskim sredstvima u BiH, zabranjen za upotrebu jer sadrži aktivnu materiju karbofuran, izuzetno je toksičan i može izazvati trovanje, te je njegovo korištenje zabranjeno u BiH.

Navedeni pesticid pronašli su i oduzeli policijski službenici Granične policije BiH, a Tužilaštvo BiH u okviru optužnice zatražilo je oduzimanje ove materije. Optuženi se terete da su preko carinske linije prenijeli robu čiji uvoz u BiH je zabranjen, čime su počinili krivično djelo krijumčarenja. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.