BiH
0

Podignuta optužnica protiv četiriju osoba koje se terete za krijumčarenje ljudi

FENA
Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Željka Cvijanovića (1967.), Bojislava Stanišića (1974. ), Zdravka Jurišića (1987.) i Bojana Šušnja (1987.), koji se terete za krijumčarenje ljudi.

Prema tužbenim navodima, optuženi su tokom 2008. i 2009. godine u više navrata, s namjerom sticanja izravne protupravne finansijske koristi, zajedničkim djelovanjem i međusobno koordiniranim radnjama sudjelovali u ilegalnom prevođenju i krijumčarenju osoba albanske nacionalnosti preko državne granice Crne Gore na teritoriju Bosne i Hercegovine, a zatim do Republike Italije kao krajnje destinacije, što je u suprotnosti s domaćim i međunarodnim zakonskim propisima.

Kako se u optužnici navodi Cvijanović je 10./11. marta 2009. nakon dogovora i primanja uputstava od njemu poznatog glavnog organizatora, dalje organizirao prijevoz 13 državljana Republike Albanije, tako što ih je prevezao od grada Nikšića u Crnoj Gori preko državne granice Bosne i Hercegovine.

Osobe albanske nacionalnosti su granicu prešle pješice, nakon čega su ih optuženi Stanišić, Jurišić i Šušnja u svojim automobilima odvezli u Bosanski Brod, da bi nakon toga primili po 50 eura za svakog od tih albanskih državljana koje su ilegalno prevezli.

U optužnici se dalje navodi da su albanski državljani trebali biti krijumčareni dalje, prema Republici Italiji, gdje su trebali jednom od krijumčara isplatiti novčani iznos od 2.000 eura po osobi.

Optuženi se terete da su kao pripadnici grupe za organizovani kriminal, koja je organizovana radi prevođenja migranata preko državne granice Bosne i Hercegovine, iz koristoljublja učestvovali u prevođenju ovih osoba u više navrata preko državne granice BiH u druge države, čime su počinili krivično djelo organizirani kriminal a u vezi s krivičnim djelom krijumčarenja osoba.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.