BiH
22

Podignuta optužnica protiv bivšeg šefa računovodstva Farmaceutskog fakulteta UNSA Rijada Arifovića

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv Rijada Arifovića, bivšeg šefa računovodstva Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu koji se tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, poreznu utaja i krivotvorenje službene isprave.

Rijad Arifović tereti se da je u periodu od 2002. do 2013. godine zloupotrebom položaja i krivotvorenjem službene isprave sebi i Agenciji "Sumiko" čiji je vlasnik, pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od 902.264,30 KM. Za taj iznos je oštetio Farmaceutski fakultet u Sarajevu.

Istovremeno, tereti se da je izbjegao plaćanje poreza za Farmaceutski fakultet u iznosu većem od 4,5 miliona KM. Za isti iznos oštetio je budžet Kantona Sarajevo i Federacije.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je uz optužnicu predložilo Kantonalnom sudu u Sarajevu zabranu otuđenja ili opterećenja imovine u vlasništvu Rijada Arifovića kao i osobama povezanim sa njim.

Istovremeno, predložena je i zabrana obavljanja dužnosti, budući da bi obavljanjem iste djelatnosti mogao ponoviti krivična djela za koja se tereti.

Podsjećamo, u ovom predmetu u fazi istrage Rijadu Arifoviću bio je određen jednomjesečni pritvor.

Optužnica je proslijeđena Kantonalnom sudu u Sarajevu na potvrđivanje.