Tužilaštvo BiH
0

Podignuta optužnica protiv 14 osoba zbog trgovine drogom

FENA
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv 14 osoba koje se terete za organizirani kriminal i neovlašteni promet drogama, saopćeno je danas.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Optužnica tužioca u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju u državnom tužilaštvu podignuta je protiv Darija Perića Crnog, rođenog 23. 4. 1975. u Stocu gdje je i nastanjen, državljanina BiH, Aleksandra Milića Saleta- Saše, rođenog 23. 2. 1972.u Trebinju gdje je i nastanjen, državljanina BiH, Slobodana Milićevića Bobana-Brke, rođenog 28. 2. 1957. u Brčkom, nastanjenog u Bileći, državljanina BiH, Deska Toholja zvanog Brko i Dele, rođenog 10. 5. 1951. u Ljubinju gdje je i nastanjen, državljanina BiH, Hamdije Rizvanbegovića Hamde, rođenog 31.5.1972. u Stocu gdje je i nastanjen, državljanina BiH, Gordana Kosjerina Goće, rođenog 13. 2. 1966. u Sarajevu, nastanjenog u Ljubinju, državljanina BiH, Josipa Prce Jope, rođenog 20. 8. 1987. u Mostaru, nastanjenog u općini Čapljina, državljanina BiH i Republike Hrvatske, Luke Raguža, rođenog 15. 7. 1969. u Čapljini gdje je i nastanjen, državljanina BiH, Šime Šljivića, rođenog 2. 10. 1979. u Kaknju, nastanjenog u općini Stolac, državljanina BiH i Republike Hrvatske, Tomislava Perića Tome, rođenog 8. 3. 1973. u Mostaru, nastanjenog u općini Stolac, državljanina BiH i Republike Hrvatske, Musaira Đulića Muse, rođenog 15. 8. 1970. u općini Stolac gdje je i nastanjen, državljanina BiH, Ermina Rahića Ćibe, rođenog 13. 4. 1989. u Čapljini gdje je i nastanjen, državljanina BiH, Alena Katice, rođenog 28. 2. 1972.u Mostaru gdje je i nastanjen, državljanina BiH te Amira Ivankovića, rođenog 6. 1. 1985. godine u Stocu gdje je i nastanjen, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su kao pripadnici organizovane grupe, od početka 2010.krijumčarili i prodavali drogu njima poznatim osobama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Navedeno je da je optuženi Dario Perić organizirao grupu ljudi radi nabavljanja, krijumčarenja i prodaje marihuane 'skank' iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu i dalje u Republiku Hrvatsku, a ostali optuženi, kao članovi zločinačke organizacije, da su sudjelovali u nabavci, krijumčarenju, transportu i prodaji droge.

Droga 'marihuana - skank' (Cannabis sativa-L) je Konvencijom o psihotropnim supstancama od 1971. godine i Rješenjem o popisu opojnih droga („Službene novine RBiH“ br. 2/92 i 13/94) proglašena opojnom drogom i njen promet je zabranjen u skladu s odredbama Zakona o proizvodnji i prometu opojnih droga („Službene novine RBiH“ br.2/92 i 13/94) i Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga („Službene novine BiH“ br. 8/06).

Optuženi se terete da su se udružili zbog prodaje, prijenosa, prijevoza, držanja, posredovanja i međunarodnog prometa opojne droge iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu i to zbog dalje prodaje u Bosni Hercegovini, a radi sticanja finansijske koristi.

Kako se navodi u optužnici, u tom cilju oni su se povezali s drugim osobama iz Republike Crne Gore i Republike Hrvatske te organizirali preprodaju i rasturanje droge kroz uspostavljenu kriminalnu mrežu i nabavili radi dalje preprodaje oko 100 kilograma opojne droge 'skank' čija cijena na ilegalnom narkotržištu u zemljama zapadne Evrope iznosi više stotina hiljada eura.

Optužnica tereti članove grupe da su počinili krivično djelo organiziranog kriminala iz člana 250. Krivičnog zakona BiH u vezi s krivičnim djelima neovlaštenog prometa drogama iz zakonskog člana 195.