BiH
0

Podignuta još jedna optužnica za zločin u Konjicu

Sarajevo-x.com
Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv bivšeg pripadnika Armije BiH zbog zločina počinjenih nad srpskim stanovništvom na području općine Konjic.

Ćerim Novalić se tereti za zločin protiv civilnog stanovništva, odnosno da je u septembru 1992. godine u selu na području općine Konjic silovao jednu ženu uz prijetnju da će ju “ubiti ukoliko bude vikala”.

Tom prilikom je Novalić, kako stoji u nepotvrđenoj optužnici, skupa s još jednim neidentificiranim pripadnikom Armije BiH (ABiH) naoružan ušao u kuću gdje je žrtva živjela sa suprugom.

“Novalić joj je naredio da se popne na sprat kuće, gdje ju je prisilio na seksualni odnos, dok je drugi vojnik ostao sa njenim suprugom u prizemlju”, stoji u saopćenju Državnog tužilaštva.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

U maju 2009. godine Sud BiH je potvrdio optužnicu protiv Safeta Bukvića, bivšeg pripadnika ABiH, zbog zločina počinjenih nad Hrvatima na području općine Konjic, a koju je u junu iste godine uputio na daljnje postupanje Kantonalnom sudu u Mostaru.

Do prosljeđivanja tog predmeta došlo je, na prijedlog Tužilaštva BiH, zbog efikasnosti postupka i zato jer se ne radi o kompleksnom slučaju.