BiH
0

Podgorica: Uoči prvih izbora u neovisnoj Crnoj Gori

FENA
Prvi parlamentarni izbori u neovisnoj Crnoj Gori održat će se u nedjelju, 10. rujna, a oko 480 tisuća registriranih birača trebalo bi izabrati 81 zastupnika iz sedam koalicija, četiriju stranaka i skupina građana.

Najnovija ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da se ne očekuju velike promjene. Sada vladajuća koalicija Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP) sasvim je blizu ponovnom osvajanju vlasti.

Oporba je razjedinjena i nema snage ugroziti aktualnog premijera Mila Đukanovića i njegov DPS. Prosrpski blok je podijeljen na dva dijela: Socijalistička narodna partija (SNP), s Narodnom strankom (NS) i Demokratskom srpskom strankom (DSS) pokušava svoj nacionalistički identitet zamijeniti građanskim dok Socijalistička narodna partija i radikali ne odustaju od prosrpske orijentacije i obećavaju biračima ponovni državni savez sa Srbijom.

Novost na izborima je pojava Pokreta za promjene, koji je od nevladine udruge prerastao u političku stranku i obećava borbu protiv tajkuna, veće poreze za one koji su se brzo obogatili i kažnjavanje onih koji su "opljačkali" Crnu Goru. Vođa Pokreta Nebojša Medojević, do nedavno jedan od najpopularnijih političara, izgubio je naklonost dijela birača jer je na referendumu o neovisnosti stao na stranu prosrpskog bloka.

Jedina hrvatska politička stranka- Hrvatska građanska inicijativa (HGI) ušla je u predizbornu koaliciju s vladajućim strankama DPS-om i SDP-om i time osigurala bar jedno zastupničko mjesto u parlamentu.

U politički život vraćaju se i Bošnjaci-Muslimani čije su se stranke u vrijeme posljednjeg rata povukle i svoje glasove podijelile građanskim strankama, a to su DPS, SDP i liberali. Sada se sedam malih stranaka tog nacionalnog korpusa, koji čini skoro jednu petinu Crne Gore (17 posto), ujedinilo u jednu i zajedno s Liberalnom partijom računaju na 10-ak zastupničkih mjesta.

Albanci, koji čine 7 posto ukupnog stanovništva, imaju privilegirani status jer po izbornom zakonu za njihove kandidate vrijedi izborni cenzus od tri posto a ne 5 posto kao za ostale. Očekuje se da će kandidati pet albanskih stranaka postići dobre rezultate u sredinama gdje imaju većinu.

Aktualna vladajuća koalicija vodila je kampanju na taj način što je hvalila kao svoje rezultate neovisnost zemlje, najbrže priznavanje državnosti u svijetu i prijam u Ujedinjene narode, te skori ulazak u NATO-ov program Partnerstvo za mir. Ovih dana, uoči izbora, otvoreni su ili je počela izgradnja brojnih objekata. U rezultate sadašnje vlasti broji se i dolazak prvih stranih veleposlanika. Vladajući očekuju pobjedu najviše zahvaljujući oduševljenju većine građana stečenom neovisnošću pa su zato i zakazali izbore u razdoblju turističke sezone i godišnjih odmora.

Oporba u predizbornoj kampanji optužuje vlast za "pljačkašku" privatizaciju, za mito i korupciju, za loše vođenje gospodarstva, za korumpirano sudstvo i policiju, za prodaju Crne Gore Rusima, a izbore unaprijed proglašava neregularnima i nedemokratičnima.