BiH
0

Podgorica: Đukanovićeva koalicija blizu osvajanju apsolutne većine - prijevremeni rezultati

FENA
Koalicija crnogorskog premijera Mile Đukanovića blizu je osvajanju apsolutne većine na nedjeljnim parlamentarnim izborima, prvima od proglašenja crnogorske samostalnosti, izvijestio je Centar za demokratsku tranziciju u Podgorici, tvrdeći da se ti prijevremeni izborni rezultati temelje na većini prebrojanih glasačkih listića.

Prema tim rezultatima, koalicija "Za europsku Crnu Goru" Đukanovićeve Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP) i Hrvatske građanske inicijative (HGI) blizu je osvajanju 41 mjesta u od ukupno 81 mjesta u republičkom parlamentu.

Dva prosrpska oporbena bloka po tim bi rezultatima zajedno osvojili 23 parlamentarna mjesta, dok bi Pokret za promjene osvojio 11 mjesta, podaci su Centra za demokratsku tranziciju.

Ostatak mjesta u republičkom parlamentu, koji će na početku imati karakter ustavotvorne skupštine zbog donošenja novog ustava neovisne Crne Gore, pripao bi manjim strankama.

Službeni izborni rezultati očekuju se u ponedjeljak.

Glasnogovornik vladajuće koalicije Predrag Sekulić izjavio je da su građani Crne Gore na nedjeljnim izborima osigurali "put Crne Gore u Europu", a njegovo je obraćanje bilo popraćeno pucnjavom iz pištolja i petardi okupljenih pristalica.

Vođa Pokreta za promjene poručio je, pak, da su izbori pokazali da Crna Gora nije spremna "riješiti se Đukanovićevog korupcijskog i nesposobnog režima".

U izbornoj utrci natjecalo se 12 lista - sedam koalicija, četiri stranke i skupina građana, a pravo glasa na izborima imalo je 484.430 birača.

Građani su birali i vijećnike u 14 gradova te načelnike u 13 općina.

Birališta su zatvorena u nedjelju u 21 sat, a prema podacima promatrača nevladinih udruga do 20,30 sati izašlo je 69,7 posto birača.