BiH
0

Podgorica: Sve spremno za sutrašnji referendum

FENA
Sve je spremno za nedjeljni referendum na kojem će crnogorski građani odlučiti hoće li Crna Gora postati neovisna ili ostati u državnoj zajednici sa Srbijom, objavilo je u subotu republičko izborno povjerenstvo.

Birači, njih 484.718 prema popisu, imat će mogućnost s "da" ili "ne" odgovoriti na referendumsko pitanje: "Želite li da Republika Crna Gora bude nezavisna država sa punim međunarodno-pravnim subjektivitetom". Glasat će se na 1.020 biračkih mjesta.

Odluka o neovisnosti bit će važeća ukoliko je podrži 55 birača.

Referendum provode Republička komisija (RK), na čijem je čelu, prema prijedlogu Europske unije (EU), slovački diplomat František Lipka, koji je izjavio da je sve spremno da se izjašnjavanje obavi po zakonskoj proceduri i europskim demokratskim pravilima.

Suvrenistički blok predvodi čelnik Demokratske partije socijalista (DPS) i aktualni premijer Milo Đukanović, a unioniste Predrag Bulatović, čelnik najveće oporbene Socijalističke narodne partije(SNP).

Obje su strane uvjerene u pobjedu svoje političke opcije. Analitičari daju izvjesnu prednost suverenistima.

Za crnogorski referendum vlada izuzetno zanimanje svjetske javnosti. Republičko izborno povjerenstvo izdalo je preko 3.500 akreditacija promatračima i oko 1.000 novinarima.

Šef promatračke misije Organizacije za Europsku sigurnost i suradnju (OESS) Jurgen Grunet kazao je da su kampanja i pripreme za referendum protekli mirno.

Grunet smatra da medijsko izvještavanje nije bilo savršeno, ali da je bilo prihvatljivo.

Lipka je objavio da će službene rezultati priopćiti u ponedjeljak, 22. svibnja, dok je Centar za demokratsku tranziciju najavio da će prve neslužbene rezultate objelodaniti samo pola sata nakon zatvaranja birališta u 21 sat.